محمد حسينزاده
اين روزها سريال قبله عالم از شبكه نمايش خانگي در حال پخش است ولي سانسور و مميزي، اين سريال را عملا نابود كرده است. زمانيكه تنها ۲ قسمت از اين سريال پخش شده بود، از قسمت سوم تيغ سانسور روي آن شدت گرفت و در قسمتهاي سوم و چهارم چيزي حدود ۲۰ دقيقه از هر قسمت سانسور شد! اتفاقي كه به شدت عجيب اشت و به نظر ميرسد كه ساترا روش از بين بردن سريالهاي شبكه نمايش خانگي را با سانسور در پيش گرفته تا رقيب اصلي خود را از ميدان به در كند! با اين حال سريال قبله عالم يك سريال هجو طنز است كه سعي كرده با بدعتهاي خود، شكلي تازه ار سريالسازي را نشان دهد. دیدن عکسهای سریال قبله عالم و اسامی بازیگرانش آنقدر جالب بود، که خیلیها منتظر تماشای بازی ستارهها در آن باشند. بسیاری از مخاطبان هم از قبل منتظر مهدعلیای این داستان ناصرالدینشاه بودند. شخصیتی محکم، تاثیرگذار و فراموشنشدنی در تاریخ که به تنهایی برای جذاب کردن یک سریال کافی است. حالا تصور کنید این شخصیت تاریخی میخواهد طنز هم باشد و ایفای آن به عهده شقایق دهقان، یکی از بهترین بازیگران کمدی در همه این سالها. شقايق دهقان نيز هفته گذشته يادداشتي را در گلايه از سانسورهاي شديد اين سريال منتشر كرد و رسما اعلام كرد كه اين سريالي كه در حال پخش است، سريالي نيست كه او بازي كرده است!
-نقش مهدعلیا در قبله عالم چه ویژگیهایی داشت که شما بازی در آن را پذیرفتید؟
*نقشهایی که مابهازای تاریخی دارد، هر بازیگری را قلقلک میدهد که آن را بازی کند. هرچند این سریال کمدی است و بخشهایی از آن ارتباطی به مهدعلیای حقیقی ندارد، ولی به هر حال این بُعد تاریخی، کاراکتر را جذاب میکند. به ویژه مهد علیا که شخصیت مهمی در تاریخ کشورمان بوده و شوخی با او هم بامزه است.
-هم طنز و هم تاریخی بودن این سریال، برای شما به عنوان بازیگر چه تاثیری دارد؟ کار را سختتر کرده یا نه فقط بر جذابیتها افزوده؟
*به هر حال وقتی قرار است نقش را واقعی و جدی بازی کنید، پارامترهایی داری برای اینکه به نقش نزدیک شوی. وقتی هم قرار است نقش را کمدی بازی کنی اول باید آن نقش را در واقعیت درک کنی که بعد بتوانی زوایای کمدیاش را از آن بیرون بکشی. این یک مقدار کار را مشکل میکند و در عین حال چالشی جذاب برای بازیگر است.
-این نقش پیشتر توسط بازیگران دیگری بازی شده هرچند کاملا جدی، ولی آیا شما آنها را دیده بودید؟
*بله من هم سالها قبل آن کارها را دیده بودم و تحسینشان میکردم. ولی برای بازی کردن در قبله عالم دوباره به آنها رجوع نکردم. چون فکر کردم دلم میخواهد خودم به نقش برسم و بعد هم این کاراکتر با آن اتفاقی که در تاریخ افتاده، خیلی مرتبط نیست و در نتیجه دیدنش هم کمکی نمیکرد.
-در سریال تکیهکلام یا دیالوگ تکرار شوندهای هم دارید که مشابه طنزهای نود شبی جا بیفتد؟
*نه ولی این جملهام را خودم خیلی دوست دارم، یکی از کاراکترها از من میپرسد: شما اگر بچهدار بشید بچهتون شاه میشه؟ من میگویم: مهدعلیا از هرچی بزاد، شاه میسازه. در پیش تولید هم به حامد محمدی میگفتم که میخواهم یک دیالوگ بگذارم برای مهدعلیا و بگویم: من یک مادرشوهر هستم با ۸۵ تا عروس. میفهمی چی میگم؟
-جذابترین کاراکتر تا اینجای کار کدام است؟
*وقتی فیلمنامه را میخواندم به نظرم این ناصرالدینشاه کاراکتر بسیار جذابی است. به همان دلیل مابهازای تاریخی داشتن و اینکه آن نقش با آن جدیت باید کمدی بازی شود. برای همین فکر میکنم چالش جالبی برای بازیگر است. به نظرم حامد کمیلی هم این کاراکتر را عالی درآورده. هادی کاظمی هم اصولا کمدین خوبی است. سام درخشانی بازی جدید و متفاوتی از خودش نشان میدهد. سوگل خلیق بسیار شیرین است، مارین ونهل با وجود اینکه هلندی است و زبان فارسی را خوب حرف میزند، اما نقش سختی دارد. به ویژه اینکه باید سعی کند فارسی را اشتباه حرف بزند!
-تعامل و بازی با این همه بازیگر شناختهشده در حوزه طنز، چطور است؟ کار را راحتتر میکند یا سختتر؟
*برای ما اتفاق عجیبی نیست. کار کمدی کار بدهبستان است. من عمده کارهایم کار کمدی بوده و با کمدینهای خوبی هم کار کردهام. بازیگری که روبرویت بازی میکند وقتی که فقط به بازی خودش فکر نکند و بازی تو هم برایش مهم باشد نه تنها به تو بلکه به کل کار کمک میکند. خب بله پس این شرایط برای من هم بهتر است.
-به عنوان یکی از بازیگران با سابقه و موفق طنز، جنس فانتزی این کار با کارهای طنز دیگری که انجام دادهاید چه تفاوتی دارد؟
*ببینید من با کارگردانهای کمدی زیادی که سریال ساختهاند، کار کردهام. روش هر کدام با دیگری فرق دارد. ولی حامد محمدی روش کاملا متفاوتی دارد. حتی جاهایی بود که من با تجربههایی که داشتم، جور دیگری فکر میکردم و با خودم مجموعه تصمیمات دیگری برای نقش آورده بودم، اما در مشورت و تعامل با هم به یک نتیجه دیگری رسیدیم.
-به نظر میرسد حامد محمدی طنز را خیلی جدی میسازد… همینطور است؟
*من به عنوان بازیگر و نه منتقدی که کل کار را از بیرون نگاه میکند، این را میگویم، چیزی که من را خوشحال نمیکند این است که بازیگر عنصر مهمی برای حامد محمدی نیست! یعنی برخلاف خیلی از کارگردانهایی که کار کمدی میکنند و تمام هموغم و انرژی و خلاصه همه چیز را میخواهند از بازیگر بگیرند، او دلش میخواهد صحنه زیبایی داشته باشد، دکوپاژ قشنگی هم داشته باشد، دلش میخواهد اتفاق هنری زیبا، تصویر زیبا و قاب زیبا هم داشته باشد و به همین دلیل برای منی که بیشتر با کارگردانهایی کار کردهام که آیتم مهم صحنه برایشان اول از همه، بازیگر بوده، شاید کمی کار را سخت کند. مخصوصا در کار کمدی به نظرم بدهبستان بین بازیگران، حال و هوای بین آنها و انرژیشان خیلی مهم است. حامد محمدی دلش میخواهد همه اینها را با هم داشته باشد که این هم روش خودش است.
-اگر بین کارهای طنزی که تا به حال انجام دادهاید، رتبهبندی داشته باشید، این کار را در چه جایگاهی قرار میدهید؟
*رتبه نمیهم، اما خیلی دوستش دارم. برایم تجربه جالبی بود.
-پیشبینیتان نسبت به تماشای سریال چیست؟ فکر میکنید چقدر مورد استقبال قرار بگیرد؟
*فکر میکنم مورد استقبال قرار بگیرد چون مجموعهای از فاکتورها را با هم دارد. داستان جالب دارد، صحنه و لباسهای زیبا دارد و تصاویر خوش آب و رنگ است و چشمگیر، اتفاقات بامزه هم در آن میافتد و بازیگران خوبی هم دارد. برای همین فکر میکنم مورد استقبال قرار بگیرد. فکر میکنم در شروع داستان وقتی نمیدانیم چه اتفاقی قرار است بیفتد همین که تصویر خوب و چشمگیر به بیننده داده شود، علاقمند میشود سریال را ببیند. هرچند كه تا اينجا سانسور شديد واقعا اين سريال را نابوده كرده ولي بازهم از مردم و مخاطبان ميشنوم كه اين كار را دوست دارند.
-شما تجربه بازی در سریالهای شبکه نمایش خانگی هم داشتهاید، آیا آنقدر تجربه خوبی بوده که الان دوباره تکرارش کردید؟ یعنی شبکه نمایش خانگی ملاکی برای انتخاب نقشی از طرف شماست یا فرقی نمیکند کار از کجا پخش شود؟
*اگر منظور در قیاس با تلویزیون است، خب جواب این سوال خیلی مشخص است. به مراتب کارهایی که در شبکه نمایش خانگی ساخته میشود خط قرمزهای کمتری دارد. خط قرمز اصولا چیز منطقی نیست ولی به هر حال اینجا منطقیتر از چیزی است که در صداوسیما اتفاق میافتد. ولی من به بازی کردن در سریالهای صداوسیما علاقمندم. کار کردن در تلویزیون را دوست دارم به دلیل اینکه کارم را از تلویزیون شروع کردم و در تلویزیون بزرگ شدم و رابطهای که در سریالهای تلویزیون با مخاطب برقرار میشود، برایم جالب است.
-كمي بيشتر برايمان درباره شرايط مميزي و سانسور بگوييد…
*ماجرای ممیزی سر درازی دارد. من سالهای سال در تلویزیون کار کردهام و این یعنی سروکله زدن طولانی با خط قرمزها و ممیزیها. چیزی که در تمام این سالها فهمیدهام این است که نمیشود قانون و قاعدهای برای چیزی به اسم ممیزی گذاشته شود که مثلا شما اینقدر از مو یا آستینتان بیرون باشد، اشکال دارد یا این حرف را بزنید یا آن حرف را نزنید، مشکل دارد. بنابراین نسبت به سلیقه مدیریتی که در همان لحظه آنجاست و تصمیم میگیرد، این قانون قابل تغییر است. باز به این بستگی دارد که شما چقدر حرفتان برش داشته باشد و چقدر نداشته باشد و چقدر آن آقایی که تصمیم میگیرد امروز حالش خوب باشد یا فردا حالش خوب نباشد و چقدر از جای دیگر و ارگانهای دیگر به آنها فشاری وارد شود یا نه! به نظر من الان مسئله اصلی این است که چیزی به اسم قانون نداریم که ما به عنوان کسانی که کار میکنیم، بدانیم که میبایست این موارد را رعایت کنیم تا دچار مشکل نشویم. تا وقتی این قضیه حل نشود، مشکل ممیزی و حاشیههایش وجود خواهد داشت.