وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه با ورود دو باشگاه استقلال و پرسپولیس به بازار سرمایه، افزایش سرمایه سرخابیها با آورده مردم صورت خواهد گرفت، گفت: با واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس مواجه نیستیم، بلکه با افزایش سرمایه این دو باشگاه با ورود به بازار سرمایه مواجهیم.
احسان خاندوزی در یک برنامه تلویزیونی اظهار کرد: در راستای سهولت کسبوکار سختگیرانه در جهت نفع مردم عمل کردهایم و با همکاری دستگاهها معادل ۱۲۸۵ مجوز شروع کسبوکار که در آنها شروط سلیقهای و مبهم ذکر شده بود، اصلاح کردیم.
وی افزود: تاکنون در بخش صدور الکترونیکی مجوزهای شروع کسبوکار هنوز سامانه بسیاری از دستگاها به درگاه ملی مجوزها متصل نشده است و در زمینه تمکین دستگاههای اجرایی از اتصال به درگاه ملی مجوزها و صدور الکترونیک مجوزها، بر تعارض منافع غلبه کردهایم و منشا عمده مسائل و عقبماندگیها در عملکردها، فنی و زیرساختی است.
وزیر اقتصاد ادامه داد: اگر قانون تسهیل صدور مجوزها تصویب شود و دستگاهی در این زمینه تخلف کند، ضمانت اجرایی برای این امر در نظر گرفته شده است. با ابلاغ این قانون، درگاه ملی مجوزها به صورت خودکار مجوزها را صادر میکند.
خاندوزی بازار سرمایه را آیینه تحولات پیشروی اقتصاد دانست و گفت: اکنون با اقدامات صورت گرفته، چشم انداز کنترل تورم، کنترل قیمتها و ثبات ارز که حاصل هماهنگی و تصمیمات ستاد اقتصادی دولت است، برای فعالان بازار سرمایه روشن شده است.
وی با اشاره به ورود دو باشگاه استقلال و پرسپولیس در بازار سرمایه بیان کرد: با ورود دو باشگاه استقلال و پرسپولیس به بازار سرمایه، علاوه بر گرهگشایی از محرومیتهای بینالمللی، یک مدیریت تحولگرا و شفافیت اطلاعات را در سرخابیها نسبت به گذشته شاهد خواهیم بود. امروز با واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس مواجه نیستیم، بلکه با افزایش سرمایه این دو باشگاه با ورود به بازار سرمایه مواجه هستیم.
افزایش واگذاری سهام سرخابیها در سال آینده
وزیر اقتصاد با بیان اینکه افزایش سرمایه سرخابیها با آورده مردم صورت خواهد گرفت، گفت: اعضای هیئت عالی واگذاری فعلا اجازه ندادند که میزان واگذاری سهام این دو باشگاه از ۱۰ درصد بیشتر باشد. انشاءالله این موضوع در سال آینده صورت خواهد گرفت. تمرکز فعلی هیئت عالی واگذاری بر این است که افزایش سرمایه سرخابیها صورت بگیرد.
خاندوزی درباره نحوه ارزشگذاری این دو باشگاه تاکید کرد: تمامی فرآیندها در این زمینه قانونی و کارشناسی بوده است و اطمینان خاطر را میدهیم که ارزشگذاری صورت گرفته برای هر دو باشگاه مبتنی بر خالص داراییهای دو باشگاه بوده و تمام بدهیها حتی بدهیهای احتمالی آنها نیز در صورتهای مالی ذکر و محاسبه شده است.
وی افزود: یک سوم شناسایی مودیان جدید که فرار مالیاتی داشتهاند، حاصل تلاشهای صورت گرفته در سال ۱۴۰۰ است. به هیچ وجه از تراکنشهای دستگاههای کارتخوان مالیات دریافت نمیشود.
تحقق درآمدهای مالیاتی در سال آینده سخت میشود
خاندوزی درباره تحقق ارقام پیشبینی شده در لایحه بودجه سال آینده گفت: کسری تراز عملیاتی عارضه مزمن است. در یکسال به نقطه پایانی نمیرسد و تلاش دولت این بود که این کسری کاهش پیدا کند و امیدوارم به این هدف در زمان تصویب نهایی لایحه بودجه سال آینده در مجلس نیز توجه شود.
وزیر اقتصاد افزایش ۲۰ هزار میلیاردی درآمدهای مالیاتی توسط بررسی لایحه بودجه سال آینده در مجلس را از منظر تحقق و عملیاتی شدن سخت دانست و گفت: با تفکیک حسابهای تجاری و غیرتجاری تمرکز بر شناسایی اقلیت فرارهای مالیاتی با مبالغ بزرگ است که این تفکیک از فروردین ماه سال آینده آغاز خواهد شد.
****
رکوردشکنی سهام سرخابی در ۱۲۰ دقیقه
با آغاز فرآیند واگذاری سرخابی ها، مهلت سی روزه پذیره نویسی از روز گذشته(یکشنبه) مصادف با میلاد امام حسین (ع) آغاز شد.
با مشارکت سیصدو هشتادهزارنفر شامل ۲۰۰ هزار نفر برای پرسپولیس و ۱۸۰ هزار نفر برای استقلال، حدنصاب بیشترین میزان شرکت کننده در روز اول پذیره نویسی فرابورس در سال ۱۴۰۰ جابجا شد.
تا پیش از این در سال ۱۴۰۰، بیشترین میزان مشارکت مردم در پذیره نویسی سهام به شرکت تامین سرمایه خلیج فارس با تعداد ۱۵۱ هزار نفر تعلق داشت که سرخابی ها امروز این رکورد را در دو ساعت شکستند.
مطابق اعلام مدیرعامل فرابورس هوادارانی که به دلایل مختلف از پذیرهنویسی جا ماندند این فرصت را دارند تا در روزهای آینده فرایند خرید خود را تکمیل کنند. طبق اعلامیه پذیرهنویسی ۳۰ روز کاری برای پذیرهنویسی دو باشگاه وجود دارد تا افزایش سرمایه به طور کامل خریداری شود.
این میزان استقبال در شرایطی رخ داد که گزارشهایی مبنی بر اختلال شرکت در این پذیرهنویسی وجود دارد،ضمن اینکه زمان حضور در پذیره نویسی تنها دوساعت بود که بهنظر اگر این مشکلات رخ نمیداد رکوردی به مراتب بالاتر به ثبت میرسید .
****
اگر خریدار سهام سرخابیها هستید، به این نکات دقت کنید
سرانجام پس از سالها انتظار پای دو تیم استقلال و پرسپولیس به تالار شیشهای باز شد تا فرایند واگذاری سهام این دو باشگاه به مردم آغاز شود، اما در فرایند خرید سهام دو باشگاه چند نکته مهم وجود دارد که حتما باید مورد توجه خریداران قرار بگیرد و مهمترین آن بلوکه شدن سرمایه سهامداران برای زمان نامشخص است.
از روز گذشته پذیره نویسی دو باشگاه استقلال و پرسپولیس که نمادشان در بازار نارنجی فرابورس درج شده آغاز و قرار است طی آن ۱۰ درصد سهام باشگاه ها به مردم عرضه شود. قاعدتا شرط اولیه و ضروری برای سهامدار شدن (مشارکت در افزایش سرمایه) دو باشگاه استقلال و پرسپولیس برخورداری از کد سهامداری است، علاقمندان به مشارکت در افزایش سرمایه این دو باشگاه باید برای این مشارکت حتما کد سهامداری (از طریق سامانه سجام) داشته باشند.
نکته بسیار مهم برای مشارکت در این پذیره نویسی این است که شیوه واگذاری این دو باشگاه از طریق «افزایش سرمایه از محل صرف سهام» است و متقاضیان باید آگاه باشند که در این روش آورده سرمایهگذاران پس از پایان پذیره نویسی تا زمان مفتوح شدن دوباره نماد به دلیل اجرایی شدن فرآیند افزایش سرمایه، بلوکه میشود. پیشبینی میشود این موضوع چندین ماه به طول انجامد. به عبارت دیگر آوردههای سرمایهگذاران در این مدت با پایان پذیره نویسی بلوکه میشود و این موضوع تا نهایی شدن فرآیند افزایش سرمایه ادامه خواهد داشت. پس عرضه سهام دو باشگاه با عرضه اولیه که روش معمول تر و شناخته شده تری است، فرق دارد.
بنابراین عنوان «خصوصی سازی دو باشگاه پرسپولیس و استقلال» اشتباه است و صرفا قرار است به اندازه ۱۰ تا ۲۰ درصد ارزش این دو باشگاه از طریق افزایش سرمایه از محل صرف سهام واگذار شود و در نهایت پس از انجام این فرآیند هم مدیریت و هم مالکیت سرخآبیها در اختیار دولت خواهد ماند.
افزایش سرمایه از محل صرف سهام یعنی چه؟
در این روش، شرکت سهام خود را از طریق پذیرهنویسی و با قیمتی بیش از قیمت اسمی در بازار به فروش میرساند. سپس تفاوت حاصل از قیمت فروش و قیمت اسمی را یا به حساب اندوخته منتقل میکند یا در ازای آن، به سهامداران سابق شرکت، سهام جایزه تخصیص میدهد.
افزایش سرمایه به روش صرف سهام به دو نوع با حفظ حق تقدم و سلب حق تقدم انجام میشود که در موضوع این دو باشگاه قرار است نوع دوم اجرایی شود. افزایش سرمایه با سلب حق تقدم به معنای افزایش سرمایه با سلب حق تقدم از سهامداران فعلی شرکت و عرضه عمومی سهام جدید در بازار سرمایه است. به عبارت دیگر، در این روش اولویتی برای سهامداران فعلی برای شرکت در افزایش سرمایه وجود ندارد و سهام جدید، از طریق پذیرهنویسی در مدت کوتاهی در بازار به فروش میرسد. در توضیح افزایش سرمایه از محل صرف سهام باید گفت اگر شرکت اندوخته یا سود انباشتهای نداشته باشد که بخواهد از آن محل افزایش سرمایه دهد، میتواند از محل آورده نقدی سهامداران و با قیمتی بالاتر از قیمت اسمی سهم اقدام به افزایش سرمایه کند.
زمانی افزایش سرمایه با صرف سهام موفق است که شرایط بازار، صنعت و شرکت از دیدگاه سرمایهگذاران مثبت باشد. اگر بازار دارای رکود یا روند نزولی بوده و دورنمای مثبتی برای آن متصور نباشد، برنامه افزایش سرمایه با موفقیت ناچیزی همراه است. درنتیجه شرط موفقیت در این شیوه، وجود چشمانداز مثبت برای بازار و سهام شرکت است.
توصیه فرابورس به متقاضیان
در این پذیره نویسی، ۱۰ تا ۱۲ درصد به سهامداران خرد تعلق میگیرد و هر سهامدار خرد میتواند برای هر باشگاه ۳۰۰ هزار تومان سفارش بگذارد. بنابراین اگر در این پذیره نویسی یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر مشارکت کرده و هر نفر ۳۰۰ هزارتومان سفارس بگذارند عرضه تکمیل خواهد شد. اگر ۵۰۰ هزار نفر شرکت کنند هم مابقی توسط متعهد پذیره نویس خریداری میشود.
در این راستا، میثم فدایی مدیرعامل فرابورس ایران، اعلام کرد: از مدیران عامل دوباشگاه، هواداران، پیشکسوتان و بازیکنان میخواهم چه در عرضه اولیه چه در معاملات ثانویه از ایجاد هرگونه هیجان روی قیمت تابلو اجتناب کنند. زیرا اثرات هیجانی که در سال ۱۳۹۹ دیدیم بسیار ناگوار بود. شرکت فرابورس توصیهای برای خرید و فروش و نگهداری این سهام یا هیچ سهام دیگری ندارد.
وی تاکید کرد به صورت مستمر بر معاملات روزانه نظارت میشود و اگر دستکاری قیمت مشاهده شود معاملات ابطال خواهد شد. فضای مجازی هم رصد میشود و با کانالهایی که اغواگر هستند برخورد خواهد شد.
