اين روزها بيش از هر زمان ديگري رسانه ملي مورد انتقاد قرار ميگيرد چرا كه نه تنها در سالهاي اخير تلاشي در جهت بهبود كمي و كيفي آثارش نداشته بلكه حالا با نظارت شديد و سانسورها و مميزيها روي آثار شبكه نمايش خانگي، به نظر ميرسد كه اين رسانه را نيز با مشكل شديدي مواجه كرده و حالا كيفيت آثار آن را هم تنزل خواهد داد. يكي از مسائلي كه همواره از سوي مخاطبان و منتقدان تلويزيون، مورد نقد قرار ميگيرد بحث ميزان مخاطب و تماشاي آثار تلويزيوني است كه اصلا مشخص نيست اين آمار چطور و از كجا به دست ميآيد! محمدتقی فهیم، منتقد سینما و تلویزیون در گفتگويي، با بیان توصیهای به رئیس جدید سازمان صداوسیما در ابتدای راه خود گفت به نظرم یکی از کارهایی که آقای جبلی باید انجام دهد این است که اگر در هم نریزد و بنیاد نویی نگذارد هیچ اتفاقی نمیافتد.
اين منتقد شاخص سينما كه در برخي از برنامههاي تلويزيوني هم به عنوان منتقد حضور داشته، ميگويد: اگر کسی بخواهد رئیس صداوسیما باشد و با ساختار قبلی پیش برود هیچ اتفاق خوبی نمیافتد، چون همه چی از دست همه در رفته و بدتر از بد میشود. بنابراین باید مدیران میانی تغییر کنند.
این منتقد با بیان ضعفهای سازمان صداوسیما نیز ادامه داد: یکی از ضعفهایی که الان وجود دارد این است که غیرمتخصصها آنقدر با رابطه وارد سازمان شدند و در لایههای مختلف سازمان لانه کردند که تکان دادنشان سخت شده است. به ویژه جوانهای کمسن و سالی که هنوز غوره نشده مسئولیتهایی گرفتند. به نظرم باید تکان شدیدی به ساختار تلویزیون داده شود و تا این اتفاق نیفتد توصیههای ما خیلی به چشم نمیآید. الان ما به آقای جبلی بر اساس شخصیت خودش و پیش زمینه ذهنی که تا به حال از او داشتیم امیدواریم و به جز آن کاری نکرده است. مگر اینکه ساختار سازمان صداوسیما را دگرگون کند وگرنه اتفاقی نمیافتد. الان خیلی از بچههای حوزه مستند و فیلم کوتاه راهی به تلویزیون ندارند و اصلا نمیدانند چطور باید به تلویزیون بروند. یک کانونهایی در تلویزیون ایجاد شده که یک شکلی از آن خانوادگی و برخی سیاسی و اقتصادی است و اینها از میانه تلویزیون به بالا را اشغال کردند. آقای جبلی هنوز هیچ برنامهای ارائه نداده که میخواهد چه قدمی بردارد و همین صحبتهایی که ما امید را زنده میکنیم را بیان کرده است. برای مثال آقای جبلی میتواند ۲۰ درصد نیروهای سازمان را تعدیل کند و به جای آن ۵۰ شرکت خصوصی را به همکاری دعوت کند. به لحاظ شخصیتی، تفکری، اعتقادی و تجربی به آقای جبلی امیدواریم و او فردی است که پلهپله این مسیر را بالا آمده است و اینها امتیازهای خوبی است اما اگر قرار باشد امیدی داشته باشیم که در تلویزیون اتفاقی خواهد افتاد آقای جبلی باید برنامهای ارائه دهد که ببینیم خوب است یا بد است؟
محمدتقي فهيم در بخش ديگري از صحبتهاي خود نسبت به توليدات تلويزيون گفت: مشکل اصلی تلویزیون ما الان بحث سریالهاست و آنچه که مخاطبین بالقوه را بالفعل میکند و از ریزش مخاطب تلویزیون جلوگیری میکند، همین سریالهاست. ما با آدمهای جدی کاری نداریم یا تلویزیون میبینند یا نه و یا اخبار میبینند. آنجایی خطر وجود دارد که میدان تودهای از دست سازمان در رود و آنجا خطرساز است که اگر هر اتفاقی بیفتد تلویزیون بخواهد به لحاظ فرهنگی و تاثیرگذاری کاری انجام دهد که بگوید چقدر در عمق تودهها نفوذ دارد. دوستان بخش سریالسازی را دست کم گرفتند و چند سالی است که این بخش تضعیف شده و شاهد سریالهای خوبی نیستیم و همین مخاطبین را از تلویزیون فراری داده است. سریالها ضعیف هستند و از نظر محتوا و ساخت قابل تحمل نیستند و اینکه در پایان هر فصل میگویند این میزان مخاطب داریم به نظرم خیلی نباید جدی گرفت چون ما به عینه در جامعه میبینیم، آن هم من که در تهران و شهرستان تردد دارم متوجه میشوم مردم چه میبینند و چه را دوست دارند و یا دوست ندارند و اینکه آیا اصلا تلویزیون تماشا می کنند یا نه. دوستان در دوره جدید باید سریالسازی را جدیتر بگیرند و اینکه چقدر سیما فیلم در این قضیه دخیل است را نمیدانم. چون به نظر میرسد برخی سریالها را سیما فیلم میسازد و به شبکهها تحمیل میکند. البته دقیق نمیدانم و خیلی آمار دقیقی ندارم. اما اگر هم سیما فیلم در این تولیدات و دادن سریالها به شبکهها محوریت دارد باید زمانشناسی و موقعیتشناسی را هم در نظر بگیرد. در تابستانی که پشت سر گذاشتیم چه سریالهایی همزمان با هم روی آنتن رفتند؟ که اصلا قابل تحمل نبودند و نه از نظر هنری و زیبایی شناسی و بصری و نه از نظر محتوا نمیشد آنها را تحمل کرد. آقای جبلی باید این بخش را جدی بگیرند. درست است که چند سریال فاخر موسی و سلمان در دست تولید است اما نباید به امید آنها این بخش را رها کرد. آن کارها دیر جواب میدهد و ممکن است یکی ۵ سال و دیگری ۱۰ سال طول بکشد. اگر قرار باشد ما از الان صبر کنیم که موسی و سلمان ساخته شود به نظرم ضعف اصلی همین جا است.
وی در پايان صحبتةايش با بیان پیشنهادی به رئیس سازمان صداوسیما نیز گفت: باید پیشبینی آنتن تلویزیون در سال آینده را در زمستان امسال ببندند و وارد تولید شوند. الان هنوز من خبری نخواندم که چه تولیدی برای نوروز سال آینده دارند این یعنی تلویزیون نمیداند برای عید امسال میخواهد چه کار کند و این ضعف استراتژیک است. دو ماه مانده به عید یک گروهی که همینطوری به آن اعتماد دارند و بیشتر از اعتماد، دعوت میکنند و با یک صفحه طرح میگویند بساز و نتیجهاش میشود فصل ششم پایتخت!
