اين روزها در پي مميزيهاي عجيبي كه از سوي ساترا بر توليدات شبكه نمايش خانگي اتفاق افتاده كه در نهايت منجر به گلايه بسياري از هنرمندان، تهيهكنندگان و حتي پلتفرمها شد و همچنين سريال قبله عالم، به همين دليل از ادامه پخش انصراف داد، حالا مخاطبان نيز به شدت از ساترا و سانسورهايش خسته شده و هر روز اخباري مبني بر مميزي روي سريالهاي شبكه خانگي باعث ميشود تا گلايهها از ساترا هم بيشتر شود. هرچند به نظر ميرسد ساترا كه زير نظر صداوسيما ميباشد، همانند سازمان مطبوع خود خيلي به گلايههاي مخاطبان اهميت نميدهد و همانطور كه در صداوسيما شاهد هيچ تغيير روشي و مسيري نيستيم، طبيعتا در ساترا هم نبايد منتظر اتفاقات خوب باشيم. به نظر ميرسد كه صداوسيما از طريق ساترا قصد دارد سريالهاي شبكه نمايش خانگي را قلع و قمع كند تا شايد مخاطب پاي سريالهاي تلويزيوني بنشيند ولي برعكس اين كار بار ديگر مخاطب را به سمت آثار خارجي و ماهواره فراري ميدهد!
جواد نوروزبیگی كه اين روزها تهيه سريال ميدان سرخ را برعهده دارد كه از شبكه خانگي در حال پخش است روز گذشته با حضور در برنامه تلویزیونی بیچارچوب، درباره تاثیر پلتفرمهای نمایش خانگی در جریان سریالسازی صحبت كرد و گفت: پلتفرمها به فضای فرهنگی جامعه کمک بسیار زیادی کردند. فکر میکنم این هدف که سالها میخواستند مردم را از ماهواره دور کنند، با پلتفرمها اتفاق افتاد که موفقیت بسیار خوبی بود. ولی متاسفانه خیلی زود دچار چالش شد و به نظرم اگر به فکر نباشند، آسیب بسیار بزرگی به آن زده خواهد شد. كرونا در تاثیرگذاری بیشتر پلتفرمها در میان مردم نقش پررنگی داشت و باعث دیده شدن بیشتر آن در جامعه شد.
اين تهيهكننده موفق و شاخص سينما در پاسخ به این سوال که برای بازگشت سرمایه و بیشتر دیده شدن سریالهایی که تولید آنها را به عهده دارد، تا چه اندازه از بازیگران چهره بهره میبرد، بیان کرد: من با بخش خصوصی کار میکنم. بخش خصوصی در بخش بزرگی بیزینس خود را میبیند و طبیعی است که بازیگر در این امر نقش پررنگی دارد اما از نظر منِ به عنوان يك تهیهکننده، عامل اصلی دیده شدن یک اثر در نمایش خانگی فیلمنامه آن است.
این تهیهکننده سینما در پاسخ به این سوال که پلتفرمها در انتخاب بازیگران سریالهای نمایش خانگی چه میزان دخالت میکنند؟ افزود: واقعا دخالتی در این امر ندارند و کار کاملا مشورتی است. نماینگان پلتفرمها، کار را همراه با نظارت، واگذار میکنند و تاکیدی بر انتخاب بازیگر ندارند.
نوروزبیگی که در حال حاضر سریال میدان سرخ را در پلتفرم نمایش خانگی در حال پخش دارد، در پاسخ به این سوال که آیا میدان سرخ سریالی شکست خورده است؟ گفت: از نظر من چنین نیست. استقبال و بازتاب نظر مردم چنین چیزی را نشان نمیدهد و سریال با اقبال خوبی مواجه شده و مردم آن را میبینند. طبیعتا شاید جامعه منتقدان و سینما از این سریال خوششان نیاید، ولی مردم آن را دوست دارند. الان برای قضاوت این سریال زمان خوبی نیست و باید نيمي از آن بگذرد تا بتوان درباره آن نظر داد که شکستخورده است یا نه! سریال میدان سرخ شاید سریال ممتازی نباشد، اما جایگاه خودش را پیدا میکند. اگر این سریال شکستخورده بود، باید ما تعداد قسمتهای سریال را نصف میکردیم، ولی چنین اتفاقی برای ما نیفتاد و از نظر ما و پلتفرم، این سریال در مسیر خودش در حرکت است.
این تهیهکننده درباره ممیزی های این سریال که باعث ضعفهای آن شده است، بیان کرد: ممیزیهای داخل سریال یکی از دلایل انتقادات آن است ولی بخشی از آن مشکلات درونگروهی ماست. در همان اول با ورود ساترا چنان آسیبی به سریالها زده میشود که چندین دقیقه از سکانسهای مهم فیلم حذف میشود و باعث این انتقادات میشود.
وی با اشاره به اینکه ما از درون سینما آمدهایم و با استادارهای فیلمهای سینمایی آشنایی داریم، بیان کرد: طی شرایطی ما به جایی به نام ساترا آشنا شدیم و تمام برنامهریزیهای ذهنی ما نسبت به سینما بهم ریخته است. در حال حاضر راکوردهای سریال میدان سرخ هم به همین دلایل بهم ریخته است. متاسفانه ما نسبت به ممیزیهای جدید حرکت و تغییر میکنیم که قطعا آسیبهای جدی را هم به همراه دارد. شما از وزارت ارشاد مجوز گرفتهاید، وسط کار به شما میگویند که باید برای ادامه مسیر به ساترا که اهداف دیگری را دنبال میکند، مراجعه کنید. به دلیل تغییر جایگاه مجوزهای ما از وزارت ارشاد به ساترا، متاسفانه توقفی در عرصه سریالسازی نمایش خانگی داشتیم، در صورتی که میتوانستیم صادرکننده سریال به کشورهای دیگر باشیم.
جواد نوروزبیگی پیرامون دیده شدن سریالهای نمایش خانگی در مقایسه با سریالهای تلویزیون گفت: کافی است بگوییم که تلویزیون هم پولی است، آن زمان است که همین میزان مخاطب تلویزیون هم ریزش میکند. من معتقدم نیمی از جمعیت، سریالهای نمایش خانگی را به روشهای مختلف میبینند، ولی تلویزیون دیگر محصولات سابق خودش را تولید نمیکند و مخاطبی ندارد و این از نداشتن مدیریت خوب است.
این تهیهکننده سینما در پاسخ به این سوال که به چه دلیل سریالهای نمایش خانگی ایران به کشورهای دیگر صادر نمیشوند که در شبکههای جهانی پخش شوند؟ بیان کرد: چون این سریالها با استاندارهای جهانی ساخته نمیشوند. ما سریالهای نمایش خانگی را برای محدوده و جغرافیای خاص میسازیم و در کشورهای دیگر کسی به این محدوده جغرافیایی فکر هم نمیکند. اینکه توقع داشته باشیم سریالهای ما در نتفلیکس قرار بگیرد هنوز زود است، چون شرایط و استاندار نتفلیکس را نداریم و ممیزیهای موجود هم یکی از آنهاست.
نوروزبیگی در پاسخ به این سوال که با توجه به وجود ممیزیها، اگر فردی مانند اصغر فرهادی سریال بسازد، میتواند در نتفلکیس پخش شود؟ بیان کرد: سطح سینمای ما با سریالها قابل مقایسه نیست. فیلم آقای روستایی در فرانسه در حال اکران است و فروش بسیار خوبی هم دارد، اما سریالهای ما زیر دست وزارت ارشاد و ساترا با ممیزیهای فراوان افتاده و نمیتوان آن را با سطح سینمای ما در جهان مقایسه کرد.
اين تهیهکننده شاخص در پاسخ به این پرسش که به چه دلیل کارگردانها در سریال نمایش خانگی این میزان عوض میشوند؟ توضیح داد: دلیل اصلی این تغییر این است که ما عدهای را به سینما آوردهایم و تصور میکنیم که میتوانند سریالسازی کنند، ولی میبینیم که مشکلاتی ایجاد میشود و نتیجهای نخواهد داشت. به طور مثال در میدان سرخ، کارگردانها از من میخواستند که استعفا بدهند و ما آنها را عوض نکردیم!
جواد نوروزبیگی در پایان صحبتهايش بیان کرد: با شرایطی که ساترا رقم زده است، آینده خوبی را برای نمایش خانگی نمیبینم.
