محمد حسينزاده
در سالهاي اخير همواره شاهد اين بودهايم كه مجريان شاخص صداوسيما هركدام بنا به دلايلي از رسانه ملي دور شدهاند. گاهي خودشان به شكل خودخواسته و گاهي هم از سوي مديران از رسانه ملي طرد شدهاند و حالا هم در يكي دو سال اخير برخي از آنها به واسطه كرونا از اجراي برنامه فاصله گرفتهاند. يكي از اين هنرمندان جواد آتشافروز است كه بارها او را در قامت گوينده، مجري و حتي تهيهكننده ديدهايم و برنامههاي پرمخاطب او خصوصا در سالهاي دورتر همواره در اذهان باقي مانده است. او سالها از رسانه ملي دور بود تا اينكه حدود ۳ سال پیش با تهیهکنندگی و اجرای برنامه صبحهای شنبه در رادیو پیام توانست مخاطبان بسیاری را جذب کند و به این عرصه بازگشت اما هم اکنون باتوجه به سن و سال و شیوع بیماری کرونا از فعالیت خداحافظی کرده و خانهنشین شده است.
جواد آتشافروز در گفتگو با دنياي جوانان پیرامون جذابیت عرصه اجرا گفت: اجرا یک کار دلی محسوب میشود که عشق فاکتور مهم آن است و یک مجری به عنوان زننده گل آخر میتواند در موفقیت یک برنامه سهیم باشد. رادیو و تلویزیون را خانه خود میدانم چراکه سالهای سال درآن کار کردم و برنامه ساختم و پس از بازنشستگی، عشق و علاقهام مانع عدم فعالیت در عرصه تهیهکنندگی، اجرا و گویندگی شد، بنابراین پس از مدتی دوری از رادیو و تلویزیون، حدود ۳ سال پیش با تهیهکنندگی و اجرای برنامه صبحهای شنبه در رادیو پیام که توانست مخاطبان بسیاری را جذب کند به این عرصه بازگشتم، اما هم اکنون باتوجه به سن و سال و شیوع بیماری کرونا از فعالیت خداحافظی کرده و خانهنشین شدهام.
این مجری تلویزیون درباره وجود ژانر یا سبک در اجرا بیان کرد: نوع سبک در اجرا مقولهای است که در هر اجرا کننده و گوینده به گونهای متفاوت ظهور و بروز پیدا میکند و من معتقدم اجرای هر مجری مختص به خودش است و روحیه و علاقه در کنار مطالعه در حوزههای مختلف اجتماعی، فرهنگی و دیدن فیلم و سریال و حتی گوش دادن به موسیقی ملی از فاکتورهایی هستند که میتوانند مشخص کنند یک مجری در چه عرصهای توانایی و تبحر اجرا و یا گویندگی خواهد داشت بنابراین ژانر یا سبک در هر فردی که قرار است برنامهای را اجرا کند از طیف یکسانی تبعیت نمیکند پس اگر یک اجرا کننده در یک برنامه گفتگومحور موفق شود دلیل بر آن نخواهد بود که حتما و یا باید در اجرای یک برنامه ادبی و مذهبی نیز موفق باشد. یک مجری باید با برخورداری از سواد بالاتر و یا حداقل هم سطح با میانگین جامعه، از اخلاق رسانهای هم بهرهمند باشد تا بتواند خود را از برخی فضاهای مخرب در مسیر اجرا و یا گویندگی که زمینه آسیبهای اخلاقی برای مخاطبان را به دنبال دارد دوری کند و بیان مطالب بدون پشتوانه محکم به مخاطب از فضاهایی محسوب میشود که یک مجری یا گوینده بدون توجه به آنها چالشهایی را برای جامعه رقم میزند.
جواد آتشافروز در بخش ديگري از صخبتهايش با بیان اینکه یک مجری سهم بسزایی در موفقیت یک برنامه دارد گفت: در هر برنامه رادیویی و یا تلویزیونی گروهی مشغول تهیه و تولید اثری هستند که گل کارشان را به سمت گوینده و یا مجری پاس میدهند تا او زننده گل آخر باشد پس طبیعی است که یک مجری با نوع اجرا و حتی نوع صدای خود نقش موثری در ماندگاری یک برنامه داشته باشد بنابراین اجرا مسئولیت سنگینی است که فرد اجرا کننده با تکیه بر تواناییها و مطالعه وسیع خود در زمینههای مختلف میتواند این مسئولیت را به نحو احسن به سرانجام برساند و مخاطب را با برنامه همگام و همقدم کند. تعداد کمی از مجریان و گویندگانی که این روزها در زمینه اجرا فعالیت دارند در این عرصه موفق عمل کرده اند چراکه علاوه بر، برخورداری از علم و آگاهی در حوزه اجرا توانسته اند با بی توجهی و بسنده نکردن به کمبودها و نبود برخی موقعیتها و فضاهای اجرایی، در زمینه مجری گری و یا گویندگی پیش بروند و با پشتوانه قرار دادن علاقه خود به این عرصه هر روز به افزایش علم و سواد رسانهای خود بیافزایند که این موضوع در کلام و نوع اجرا و مطالبی که به مخاطبان ارائه میدهند مشهود است و همین امر سبب شده تا این تعداد از مجریان تازه نفس با وجود تازه کار بودنشان بدرخشند بنابر این تعداد انگشت شماری مجری، مجری مولف و گوینده خوب و مستعد داریم.
این مجری و برنامه ساز پیشکسوت در پایان گفت: اجرا و گویندگی کار روتین و مکانیکی نیست، عشق و علاقه میطلبد و درواقع اجرا و گویندگی کار عاشقانهای است که یک مجری با بالا بردن علم و اخلاق رسانهای و همینطور افزایش سطح معلومات خود میتواند یک برنامه خوب با ادبیات جامع را به مخاطبان هدیه دهد.