يكي از حواشي چهلمين دوره جشنواره فجر كه قطعا تا مدتها از ياد نخواهد رفت، حذف سيمرغ بلورين بهترين فيلم از نگاه مردم است. درواقع يك روز مانده به پايان جشنواره به يكباره مسئولان برگزاري در اتفاقي نادر تصميم به جذف اين سيمرغ گرفتند و دليل آن را برخي ايرادات در سامانه دريافت آراي مردمي اعلام كردند و گفتند: به دليل صيانت از آراي مردمي اين سيمرغ حذف شد!
طبيعتا هم مخاطباني كه در اين رايگيري شركت كرده بودند، هم ديگر مخاطبان سينما كه به نوعي سينما بدون وجود آنها معنا ندارد، هم سينماگران و هم درنهايت سازندگان فيلم ملاقات خصوصي (برنده سيمرغ مردمي) از اين اتفاق شوكه و ناراحت شدند. از همه مسائل مهمتر اين بود كه نه دبير جشنواره و نه رئيس سازمان سينمايي پاسخ درست و شفافي نسبت به اين موضوع نداشتند و با عبارت «صيانت از آراي مردم» سعي در توجيح اشتباه خود و زيرمجموعه خود داشتند. درواقع بار ديگر مسئولان اجرايي يك نهاد نشان دادند كه بهتر است به جاي پاسخ دادن به يك سوال، صورت مسئله را پاك كنند. هنوزهم امير بنان، تهيهكننده فيلم ملاقات خصوصي، در انتظار است كه پاسخي روشن و شفاف از سوي برگزاركنندگان جشنواره دريافت كند. البته اين تنها موضوع عجيب اين دوره جشنواره نبود و لو رفتن اسامي برندگان نهايي جشنواره، پيش از شروع مراسم اختتاميه ديگر اتفاق فاجعهبار جشنواره فجر چهلم بود.
شب گذشته، امیربنان، تهیهکننده فیلمهاي مردبازنده و ملاقات خصوصی در گفتگو با امیرعباس صباغ، مجری و سردبیر برنامه سینمامعیار شركت داشت. او راجع به اتفاقات و حواشی جشنواره فیلم فجر صحبتهای شفاف و بیپردهای بیان کرده است و اعلام كرد كه هنوزهم منتظر پاسخي روشن از سوي مسئولان جشنواره و سازمان سينمايي است. اين در حاليست كه چند روز پيش، محمد خزاعي، رئيس سازمان سينمايي در گفتگويي تلويزيوني در برنامه هفت، نسبت به اتفاقات جشنواره، پاسخ شفافي نداشت.
امير بنان در برنامه سینمامعیار درباره اتفاقات جشنواره و جذف سيمرغ مردمي گفت: از همان روزهای آغاز اعلام نتایج آثار برتر از نگاه مردم به مسئولان جشنواره گفتم اگر ایرادی وجود دارد همین امروز رایگیری را باطل کنید اما اتفاقی نیوفتاد. آنچه در جشنواره امسال رخ داد اتفاقات نادری بود که پیش از این در جشنواره ندیده بودیم! مشخص نشد چه اتفاقی رخ داد و تصمیمات عجولانه به این رویداد بزرگ فرهنگی آسیب جدی زد. نكته عجيب اين است كه آقای خزاعی تنها ۲ دقیقه راجع به این مسئله (حذف سيمرغ مردمي) در برنامه هفت توضیح دادند!
اين تهيهكننده موفق در بخش ديگري از صحبتهاي خود گفت: سوال من این است برای حل این مسئله چه کسی از کجا باید بیاید که بررسی کند چه اتفاقی رخ داده؟ مگر تعداد کل آرا چقدر است؟ من از این همه تعلل در پاسخ به این پرسشها شگفتزدهام! در دوره چهلم جشنواره که باید زمان پختگی باشد انتظار یک خروجی امیدبخش و پر از انگیزه داشتیم اما عکس آن رقم خورد و واقعا نمیدانم اگر مردم را از سینما حذف کنیم چه چیزی باقی میماند؟ در برنامهاي مانند نود که از تلویزیون پخش میشد با ۵ میلیون شرکتکننده و رای مردم، تکلیف تمام آرا مشخص بود و در بسیاری دیگر از برنامههای تلویزیون نیز همینطور! پرسش اینجاست چگونه برای یک جمعیت حدود ۵۰ هزار نفری این اتفاق نمیافتد؟ اعتراض کردم چرا قبل از لغو جایزه مردمی از ابتدا دلایل این تصمیم را اعلام نکردید! دلیل این تصمیمتان چیست؟ که پاسخ دادند صیانت از آرای مردمی! این در حالی است که در همان روزهای اول آقایان غلامرضا موسوی و دیگر همکاران ما بعد از بازدید از سامانه گفتند که مشکلی قابلتوجهی نیست و اگر باشد برای هر ۲۲ فیلم است و نمیدانم چه اتفاقی میافتد که بعد چند روز این مشکل کوچک باعث حذف يك جایزه مهم میشود. ما باید مردم را از تصمیمات خود آگاه کنیم و دلایل تصمیم خود را بیان کنیم فارغ از اینکه آن تصمیم درست یا غلط باشد. ۲ ساعت قبل از اعلام نتایج انصراف دادم و گفتم وقتی حق مسلم ما در کسب سیمرغ مردمی تضییع میشود تکلیف مابقی جوایز که مشخص است! اما من پای حق و حقیقت ایستادهام اما نه برای فیلم خودم که شاید در همان فرصت باقیمانده فیلم موقعیت مهدی از فیلم ما پیشی میگرفت و اول میشد. ۱۰ روز تلاش شد در این بحران کرونا جشنواره فیلم فجر برگزار شود و علیرغم این همه تلاش من نمیدانم چرا دقیقه ۹۰ بازی عوض شد. من هیچ تحلیل شخصی ندارم و نمیدانم پشت این تصمیم چیست و تنها به دنبال دادههایی هستم که مطمئن باشم واقعیت است و بر اساس آن حرف بزنم اما الان فقط میگویم یک تصمیم عجولانه! هر چند این انتظار را داشتم که دبیر جشنواره و مسئولان سازمان سینمایی پیگیرتر از ما باشند چون این اتفاق به بدنه سینما آسیب زد! شجاعت این نبود که آرای مردمی را باطل کنیم! معنای این عمل چیز دیگری بود که اسمش را نمیخواهم بیاورم! و کاش شجاعانه جای پاک کردن صورت مسئله حداقل یکی از آن تخلفات را اعلام میکردند.
او در بخش ديگري از برنامه سینمامعیار خطاب به مسئولان و دبير جشنواره گفت: آقای نقاشزاده تایید کرد که مشاهدات میدانی از سالنهای سینما هم همان چیزی را نشان میدهد که به عنوان آرای فیلمهای برتر مردمی منتشر شده است. ما بیشتر از خود آقایان به آییننامه و مقررات احترام گذاشتیم و علیرغم اینکه به اعتقادم هم به مرد بازنده و هم به ملاقات خصوصی در داوری و کسب جوایز اجحاف شده بود اما گفتیم این سلیقه داوران است و اعتراضی به این مسئله نکردیم! البته مردم بهترین قاضی هستند و میدانند چه اتفاقی برای ۲ فیلم ما افتاد؟
او درباره خداحافظي عجيب مخمدحسين مهدويان (كارگردان مرد بازنده) از جشنواره هم توضيح داد: راجع به واکنش مهدویان و خداحافظی او از جشنواره ما صحبتی با هم نداشتیم اما من از خواندن متن او اصلا چنین برداشتی که وی از جشنواره فجر خداحافظی کرده، نداشتم. اما مدیران جشنواره باید از خودشان بپرسند چه اتفاقی افتاده که سینماگران مطرح ما رغبتی به حضور در جشنواره ندارند؟ پاسخ من به این پرسش ساده این است که متاسفانه آقایان نسبت به اتفاقاتی که در سینما میافتد بیاطلاع هستند و نسبت به مسائل اصلی، بیتفاوت. که اگر این مسئله حل شود هیچ مشکلی برای حضور فیلمسازان ما در جشنواره باقی نمیماند.
