رییس سازمان بهزیستی کشور گفت: جوامعی که در آن مسئولیت اجتماعی جایگاه ویژهای دارد میزان بروز آسیبهای اجتماعی کمتر است و همچنین کنترل آسیبهای اجتماعی به راحتی صورت میگیرد.
به گزارش خبرنگار دنیای جوانان، وحید قبادی دانا رییس سازمان بهزیستی کشور در پاسخ به این سوال که در دولتهای مختلف اقداماتی در حوزه آسیبهای اجتماعی انجام شده است، اما شاهد هستیم که آسیبهای اجتماعی نه تنها کاهش پیدا نکرده، بلکه به شکلهای مختلفی بروز پیدا کرده است. با توجه به بروز آسیبهای نوظهور پیش بینی شما از آینده آسیبهای اجتماعی چیست؟ گفت: عوامل متعددی در موضوع سلامت اجتماعی در جامعه تاثیر دارد؛ عواملی مانند اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، بینالمللی و… در حقیقت درسلامت اجتماعی فاکتورهای مختلفی اثرگذار است.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم از یک منظر محدود به این موضوع نگاه کنیم ما را دچار خطا و اشتباه میکند. آسیبهای اجتماعی نیز نتیجه اختلال در عملکردی است که در حوزههای مختلف وجود دارد و خود را به شکل آسیبهای اجتماعی بروز و ظهور میدهد مانند بحث اعتیاد که یکی از مهمترین آسیبهای اجتماعی است. اگر ما موضوع اعتیاد را محدود به مسئله اختلال سوء مصرف مواد کنیم و موضوعات اجتماعی که باعث این اختلال میشود را در نظر نگیریم و همچنین آثار و تبعاتی که بر اثر اعتیاد در جامعه ایجاد میشود را نادیده بگیریم راه را به خطا رفتیم.
وی ادامه داد: آن چیزی که میتواند بر سلامت اجتماعی تاثیرگذار باشد بنیانها و ساختارهای اجتماعی است که در جامعه وجود دارد اعم از خانواده و سایر نهادسازیهایی که در اجتماع صورت میگیرد و کارکردهای یک جامعه رو به توسعه را تشکیل میدهد. از مسائلی است که باید حتماً در کاهش آسیبهای اجتماعی مد نظر قرار داده شود مسائل اقتصادی است. موضوع بیکاری از موضوعاتی است که حتماً در بروز آسیبهای اجتماعی تاثیرگذار است. خانوادهای که به لحاظ اقتصادی در تامین حداقلهای معیشتی دچار مشکل است، یا خانوادهای که سرپرست آن امکان انجام یک شغل شرافتمندانه برای او فراهم نیست یا شغلش یک شغل پایدار نیست و برای تامین حداقلهای هزینههای زندگی با مشکل مواجه است؛ همیشه در معرض آسیب قرار دارد.
رییس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به یکی دیگر از موضوعاتی که بر سلامت اجتماعی تاثیرگذار است، گفت: امید به آینده و امیدواری نسبت به بهبود شرایط نیز یکی دیگر از مسائل تاثیرگذار در حوزه سلامت اجتماعی است. در جامعهای که امیدی به آینده ندارد قطعاً ناامیدی به عنوان یک ضربه مهلک است که میتواند مسائل مختلف را در جامعه تحت تأثیر قرار دهد. موضوع سرمایه اجتماعی نیز یکی دیگر از موضوعات بسیار مهمی است که در سلامت اجتماعی تاثیرگذار است میزان اعتماد افراد جامعه نسبت به یکدیگر و نسبت به افرادی که مسئولیتهای مختلفی را بر عهده دارند؛ بسیار مهم است. سلب اعتماد افراد قطعاً به سلامت اجتماعی آسیب وارد میکند و کاهش سرمایه اجتماعی موجب آسیب رسیدن به سلامت اجتماعی و بروز آسیبهای اجتماعی خواهد شد. هرگونه اختلال در این مسائل باعث ایجاد و بروز و تشدید آسیبهای اجتماعی خواهد شد، بنابراین جامعه ما یک جامعه بسته نیست و عوامل تاثیر گذار در آن باعث میشود تا پیشبینیهای ما بعد درست از آب در نمیآید.
قبادی دانا با بیان اینکه وقتی فقر در جامعه گسترش پیدا میکند پیش بینی بروز انواع آسیبهای اجتماعی در آن جامعه کاملا صحیح است، تصریح کرد: در موضوع آسیبهای اجتماعی پاک کردن صورت مسئله و ندیدن آسیبها یکی از مسائلی است که در سنوات گذشته با آن مواجه بودیم در حالیکه فهم یک آسیب و در نظر گرفتن و شناخت آن آسیب میتواند بسیار در کنترل آن آسیب موثر باشد.عادی انگاری و بزرگنمایی هم به میزانی که نادیده گرفتن آسیبها میتواند بر شدت آسیبها اضافه کند؛ میتواند تاثیرگذار باشد.
وی خاطرنشان کرد: درکی که ما از آسیبهای اجتماعی داریم و دورنما و هدفی که برای مواجهه با آسیبهای اجتماعی تعیین کردهایم، بسیار مهم است؛ اینکه فکر میکنیم یک آسیب اجتماعی با یک دستور و بخشنامه قابل رفع است و یا با یک طرح ضربتی و اقدام خشن و برخورد سریع قابل جمع شدن است؛ درک اشتباهی است. همچنین درصد آسیبهای اجتماعی باید به درستی و علمی صورت بگیرد. معمولا بررسیهای ما در سطح ملی و شهرستانی استانی است در حالی که رصد آسیبهای اجتماعی باید در سطح محله و خانواده صورت بگیرد؛ با توجه به اینکه جنس آسیب در مناطق و محلههای مختلف در سنوات مختلف متفاوت است و با توجه به شرایط و سرعت تغییرات اجتماعی که در کشور داریم سرعت تغییر آسیبهای اجتماعی زیاد است و اگر ما برآورد صحیح و دقیقی از رصد آسیبهای اجتماعی به صورت محلهای و کد پستی به کدپستی نداشته باشیم دچار اشتباه و خطا میشویم. به طور مثال جنس یک آسیب مانند خودکشی در محله نیاوران تهران با جنس خودکشی در منطقه دیشموک در کهگیلویه و بویراحمد متفاوت است.
رییس سازمان بهزیستی با بیان اینکه عوامل محافظتکننده از آسیب در هر منطقه متفاوت است، تصریح کرد: اگر ما بخواهیم مداخلهای برای کنترل این آسیبها داشته باشیم طبیعتاً راهحلهای متفاوتی باید برای هر منطقه در نظر بگیریم اما نگاه صحیح در ارتباط با موضوع سلامت اجتماعی حفظ و ارتقاء سلامت اجتماعی است که آن هم با عوامل متعددی در ارتباط است به عنوان مثال مسائل اقتصادی، اجتماعی یا نشاط اجتماعی از موضوعاتی است که در این زمینه بسیار تاثیرگذار است.قطعاً ورزشهای همگانی یک نقش پیشگیرانه در سطح اول را در بروز آسیبهای اجتماعی و همچنین حفظ و ارتقای سلامت اجتماعی دارد.
قبادی دانا با تاکید براینکه موضوع مسئولیتپذیری اجتماعی نیز از موضوعاتی است که در سطح یک پیشگیری از آسیبهای اجتماعی میتواند موثر باشد، گفت: مطالعات نشان میدهد جوامعی که در آن مسئولیت اجتماعی جایگاه ویژهای دارد میزان بروز آسیبهای اجتماعی کمتر است و همچنین کنترل آسیبهای اجتماعی به راحتی صورت میگیرد. بنابراین اگر ما بخواهیم موضوع آسیبهای اجتماعی را محدود کنیم، راه به جایی نخواهیم برد
